Zirkonyum

Klasik diş restorasyonlarında porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlıgı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiginden, genel anlamda metale alternatif arayışlara gidildi. Daha önce tıbbın diger alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum‘un dişhekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.

Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar mekanik direnci, biyolojik uyumluluğu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır. Diş eti problemileri ve alerjiye sebep olmaz, ışık geçirme özelliği ile dogal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlar.

Zirkonyumun üzerine porselen konularak yapılan kuron(kaplama) ve köprüler Ceramic ve Zirkonyum kelimelerinin birlestirilmesinden oluşan CERCON kısa adı ile anılır.

Zirkonyum Kullanım Alanları?

Beyazlatma gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki (antibiyotik, flor vb.) renkleşmelerde, kalıtsal yapı renkleşmelerinde
Önceden dişleri kesilmiş, kron ya da ağzında geçmişte de köprü kullanan kişilere
Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama). Eğer ortodontik tedavi istenmiyorsa metal desteksiz zirkonyum gibi porselenlerle diastema kapatılabilir.
Ağzında metal destekli köprü – kuron (kaplama) olan kişilere
Kırık dişlerin yandaki dişlere uygun doğallıkta yapılmasında
Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolgulu, aşırı madde kaybı olan dişlerin restorasyonunda
Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak)
Dolgu yapılamayacak kadar aşırı madde kaybı olan kanal tedavili dişlerde

1. Aşama; Anestezi yapılarak diş hazırlıkları yapılır ve dişlerinizden ölçü alınır. Bir sonraki aşamaya kadar estetik olarak diş yüzeylerinizin boş gözükmemesi için geçicileriniz yapılır ve bunlar diş yüzeylerine yapıştırılır. Bu ayrıca dişlerinizdeki olası hassasiyetleri de engeller.

2. Aşama; Labaratuarda hazırlanan altyapı provayla diş eti uyumu kontrol edilir.

3. Son aşamada estetik prova yapılır. Yapıştırma işlemi öncesinde bir ya da iki seans en başta karar verilen, olması istenilen diş rengi ve şeklindeki hazırlanmış maketlerinizin dişlerinizin üzerindeki ve yüzünüze uyumu kontrol edilerek bitim aşamasına geçilir. Ortalama tüm bu işlemler 5-9 gün içerisinde tamamlanır.

Zirkonyum Porselenlerin başarısındaki en büyük neden; basınçlara ve kırılmalara karşı çok sağlam olmalarıdır. Özellikle ağızda kullanılan porselenlerde aranılan ilk özellik çiğneme ve ısırma kuvvetlerine karşı dayanıklı olma özelliğidir. Zirkoyum Porselenlerin en önemli diğer özelliği ise doğal dişlere çok benzer estetik özelliklere sahip olmalarıdır. Zirkonyum Porselenler doğal dişler gibi ışığı geçirebilirler ve bu da doğal diş görünümü ver


Etiketler : Batman zirkonyum, kerim dental, zirkonyum dişler